Momenteel neemt Google meer dan 200 rangschikkingsfactoren in overweging. Zoals je alvast kan raden speelt websitebeveiliging een grote rol hierbij. Volgens Google is websitebeveiliging een topprioriteit. Het bedrijf doet veel investeringen die er allemaal op gericht zijn om te zorgen dat al hun diensten standaard gebruik maken van de beste beveiliging om het internet in het algemeen veiliger te maken.
4 tips om je websitebeveiliging te optimaliseren
1. Installeer beveiligings-plugins
Gemiddeld wordt een typische website voor kleine bedrijven 44 keer per dag aangevallen. Dit geldt zowel voor WordPress-sites als voor niet-WordPress-websites.
Inbraken op je website kunnen ertoe leiden dat hackers je (gevoelige) gegevens stelen. In sommige gevallen kan het je website beschadigen en dat zal niet alleen je merkreputatie aantasten, het zal ook van invloed zijn op je SEO-ranking.
Om dat te voorkomen, verbeter je het best de veiligheid van je website met WordPress-plugins. Deze plugins zullen niet alleen de malware-aanvallen blokkeren, ze zullen de WordPress-beveiliging van je site ondersteunen, waardoor ze de kwetsbaarheden in de beveiliging van elk platform aanpakken en alle andere hackpogingen die een bedreiging kunnen vormen voor je website tegengaan.
2. Gebruike sterke wachtwoorden
Bij websitebeveiliging is het gebruik van een sterk wachtwoord ten sterkste aangeraden. Hoe verleidelijk het ook is om een wachtwoord te gebruiken dat je gemakkelijk kunt herinneren, doe het niet. Verrassend genoeg is het meest voorkomende wachtwoord voor de meeste mensen nog steeds 123456.
Doe de moeite om een veilig wachtwoord te genereren. De regel is om letters, cijfers en speciale tekens door elkaar te halen en het lang te maken. En dit is niet alleen voor jou. Zorg ervoor dat iedereen die toegang heeft tot je website aan dezelfde hoge standaard wordt gehouden als jijzelf.
3. Zorg ervoor dat je website voortdurend wordt bijgewerkt
Het gebruik van een CMS zoals WordPress brengt veel voordelen met zich mee, maar brengt ook risico’s met zich mee. Om ervoor te zorgen dat je websitebeveiliging op punt blijft zorg je er het best voor dat je regelmatig je CMS bijwerkt.
4. Installeer een SSL-certificaat
Als je oplet zal je merken dat sommige URL’s beginnen met “https://” terwijl andere beginnen met “http://”.
Om het in zeer eenvoudige bewoordingen uit te leggen, is die extra “s” een manier om te laten zien dat de verbinding die je hebt met die website versleuteld én veilig is. Dat betekent dat alle gegevens die je op die website invoert veilig zijn. Die kleine “s” staan voor een technologie die bekend staat als SSL.
Waarom is websitebeveiliging belangrijk voor SEO-ranking?
Na de Chrome-update van Google in 2017 worden sites die contactformulieren gebruiken, maar geen SSL-certificaat hebben, als onveilig gemarkeerd. Het SSL-certificaat is de technologie die de link tussen een browser en een webserver versleutelt, de site beschermt tegen hackers en er ook voor zorgt dat alle gegevens die worden doorgegeven tussen een browser en een webserver privé blijven.
Een normale website wordt geleverd met een vergrendelde sleutel in de URL-balk, maar websites zonder SSL-certificaten hebben daarentegen de tag “Not Secure”.
Uit onderzoek van Hubspot blijkt dat 82% van de respondenten van een consumentenonderzoek aangeeft dat ze een website die niet veilig is, zullen verlaten. Aangezien Google Chrome al ongeveer 67% van het totale marktaandeel in handen heeft, is het gevolg dus dat je een hoop verkeer misloopt.
Technisch gezien is het grote voordeel van Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) in plaats van Hypertext Transfer Protocol (HTTP) dat het gebruikers een veiligere verbinding biedt die ze kunnen gebruiken om persoonlijke gegevens met u te delen. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe die belangrijk wordt, vooral als je betalingen verwerkt via je website.
Zodra je SSL-certificaat succesvol op een webserver geïnstalleerd en geconfigureerd is, zal Google Chrome groen licht geven. Het zal dan fungeren als een hangslot door een veilige verbinding tussen de browser en de webserver te bieden. Voor je website betekent dit dat hackers onmogelijk gegevens van je website kunnen ontsleutelen.
Websitebeveiliging kan een direct effect hebben op je SEO-ranking. Het belangrijkste is echter dat je website op veel indirecte manieren voordeel behaalt.